Dużo osób docenia bardzo dobre jedzenie. Chcemy szukać doskonałych restauracji , ale też próbować smaków, które przychodzą do nas z różnych stron świata. I dlatego też wielkim powodzeniem cieszy się dobra restauracja oferująca sushi. Przekąski tego typu zaczęły być doceniane przez sporą grupę osób i dlatego też restauracje serwujące je tworzone są w bardzo wielu regionach. Zaczynamy myśleć o tym, co spożywamy , a także gdzie jemy, więc często chodzimy do tego rodzaju restauracji. Dziś już coraz częściej smak i zapach z różnych krajów są dostępne dla wszystkich. W restauracji tego typu można spróbować wspaniałych dań, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Ludzie delektują się posiłkami , a także chcą w jak największym stopniu mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Jedzenie nie jest dzisiaj koniecznością, ale musi sprawiać przyjemność , dlatego dobrze jest poznawać różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to dzisiaj jedno z częściej wybieranych dań, które znajduje zainteresowane osoby w wielu zakątkach świata. Sushi niewłaściwie rozumiane jako danie z surowej ryby wywodzi się z rejonów Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi oznaczało sposób konserwowania ryb. W dzisiejszych czasach sushi możemy podzielić na dwie kategorie – dania dopasowanego do gustów europejskich, oraz opcji azjatyckiej. Co jest różnicą? Głównie dobór części dania. Sushi przyrządzane jest z ryżu, różnego rodzaju owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz rzecz jasna ryb. Zależnie od upodobań jedzących, ryba może być poddana obróbce cieplnej bądź surowa. Ryż każdorazowo jest jednakże ugotowany, a najpierw zakwaszony z wykorzystaniem octu ryżowego. Możemy wymienić wiele rodzajów sushi, ze względu na metodę przygotowania oraz użyte produkty spożywcze. Do najczęściej spotykanych typów dania należą : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego formuje się walcowate paluszki oraz kawałka ryby. Proces tworzenia maki opiera się na położeniu ryby oraz ryżu na płacie wodorostu oraz zwinięcie całości. Konieczne jest przy tym skorzystanie z specjalnej maty bambusowej. Jeśli mówimy o jedzenia sushi – ważne jest tylko, by wkładać do ust kawałki w całości. Dlatego trzeba uważać, by potrawę podawać podzieloną na niewielkie porcje.