Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród szerokich opcji, które proponuje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów i spora porcja zdrowia.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie dania
Pasty to baza kuchni włoskiej. Włosi gotują makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. menu restauracji Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, tortellini, minestrone oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film