Zdrowe desery zamrażane? Z jakiej przyczyny nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, ale również świetnie wpłynie na skonstruowany przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą akcesoryjnym orzeźwieniem w parne dni.

Desery minimelts

Przepysznym, słodkim oraz słusznym również dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z stosowną porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z dodatkową porcją malin bądź jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To doskonała alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz orzeźwiającym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub ewentualnie z mieszanki. Pomocniczym walorem jest też to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być całkiem zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie porządniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są wspaniałą przekąską w trakcie upalnych dni. Bajecznie smakują mrożone maliny czy borówki, które niesłychanie łatwo pogryźć. Mrożone desery wolno robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu