z wizytą u baristy

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz stosowali owoce kawowca. Niemniej jednak wtedy nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Wiele wieków w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, by można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, aby uzyskać różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych produktów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga wielkiego trudu. co to jest kawa po turecku Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także odpowiedniego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film