włoskie przepisy

Dobry, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokumentnie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, ale także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jednakowoż jednocześnie nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest nadzwyczaj reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest nieustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne

włoska kuchnia   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

galbani

Skąd więc wziąć kreatywny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Należy jednakże liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – w rzeczywistości warto dopłacić i weselić się pysznym smakiem.